Elektrisch of Hybride rijden?

Elektrisch of (Plug-in) Hybride rijden is de laatste jaren erg populair geworden. Wat zijn nou de verschillen tussen deze auto’s en wat zijn de voordelen? Dat leggen wij je hieronder uit zodat het voor eens en altijd duidelijk is.

Het verschil tussen een elektrische en een hybride auto

Een elektrische auto rijdt op een elektromotor in plaats van een brandstofmotor. De auto krijgt zijn energie door oplaadbare batterijen die geïnstalleerd zijn in de auto. Een elektrische auto heeft geen uitlaat maar ziet er in de basis verder wel hetzelfde uit als een auto met een brandstofmotor. Wanneer de auto wordt gestart pakt de omzetter stroom van de batterijen en stuurt dit door naar de elektromotor. Deze zet de elektrische energie vervolgens om in mechanische energie waardoor de auto gaat bewegen.

Een hybride auto maakt gebruikt van twee motoren. Namelijk van een verbrandingsmotor en een elektromotor. Het opladen van een hybride auto gaat vanzelf doordat de remenergie wordt teruggewonnen tijdens het afremmen en uitrollen. De auto slaat deze energie op om het vervolgens slim te gebruiken. De hybride auto is er in twee varianten namelijk; de mild-hybrid en de Plug-in-Hybride.

Verschillende hybride BMW's

》Bij de mild hybrid kan je niet volledig op de elektromotor rijden. De elektromotor is er om de verbrandingsmotor een handje te helpen bij bijvoorbeeld optrekken uit stilstand, tijdens het schakelen of op de snelweg. Dit scheelt uitstoot van schadelijke stoffen uit een brandstofmotor. De BMW's met mild hybrid technologie zijn uitgerust met 48-volt startdynamo en een extra accu. Bij het afremmen en uitrollen zorgt Brake Energy Generation dat de kinetische energie niet verloren gaat maar in de accu wordt opgeslagen.


》Het grootste verschil bij de Plug-in-Hybride is dat je de auto op kunt laden aan een laadpaal of een stopcontact. Bij een plug in hybride kan je volledig elektrisch rijden op een afstand tot ongeveer 50 kilometer. Als de accu bijna leeg is wordt de verbrandingsmotor automatisch ingeschakeld en gedraagt de auto zich als een normale hybride. De auto kan op beide motoren rijden. Of helemaal op de elektromotor, of helemaal op de verbrandingsmotor. Als je al op de weg zit kan je tijdens het rijden gewoon van motor wisselen. Dit is handig als je bijvoorbeeld in een stad rijdt. Het is dan beter voor het milieu om op de elektromotor te rijden.

Voordelen hybride rijden

Lager verbruik. Door het rijden van een hybride auto daalt het verbruik en hoef je dus minder vaak te tanken.

Milieuvriendelijk. Als de elektromotor zijn werk doet stoot de auto veel minder schadelijke stoffen uit. Dit scheelt vooral veel als je in bijvoorbeeld de stad voortdurend optrekt en afremt.  

Betere prestaties. Een hybride levert meer vermogen dan auto’s met alleen een brandstofmotor. Daarnaast is ook de motorrespons beter dankzij de koppel van de elektromotor. Deze is namelijk altijd gelijk beschikbaar.

Voordelen elektrisch rijden

✓ Elektrisch rijden is goedkoper. Dit komt doordat de prijs per kilometer lager is en de overheid regelingen in het leven heeft geroepen om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken.

✓ Elektrisch rijden is beter voor het milieu. Elektrische auto’s produceren geen stikstofoxiden en fijnstof. Ook stoten ze geen CO2 uit tijdens de productie en het rijden. Als je daarnaast ook nog je eigen stroom opwekt door bijvoorbeeld zonnepanelen ben je helemaal goed bezig voor het milieu.

✓ De auto is stil en heeft minder onderhoud nodig. De elektrische auto heeft weinig mechanische onderdelen en weinig draaiende slijtage onderdelen. Hierdoor hoeft de auto minder vaak naar de garage voor onderhoud. Daarnaast hoef je ook geen olie of oliefilter te vervangen. Door het ontbreken van olie, fossiele brandstoffen en een uitlaat heb je ook minder last van stank en geluid.

✓ Elektrische auto’s rijden sportief. Veel rijders vinden de acceleratie bij een elektrische auto verslavend. De auto’s hebben ongeacht de snelheid veel koppel beschikbaar. Hierdoor ben je bij ieder stoplicht snel weg.

UITGELICHT: BMW X5 xDrive45e

De BMW X5 Plug-in-Hybride behoort tot de nieuwste generatie BMW Plug-in-Hybrides. De auto is stoer, krachtig en elegant. Door de grotere accu heeft de auto een volledig elektrische actieradius van 88 kilometer (WLTP). Dit is uniek voor een auto in deze klasse. De X5 xDrive45e is nu ook leverbaar met luchtvering op beide assen. Dit zorgt uiteraard voor veel comfort, maar ook voor extra off-road eigenschappen. Deze BMW is al leverbaar vanaf €86.894,-. 

HIGHLIGHTS
》394 pk en 600 Nm
》Van 0 naar 100 km/u in 5,6 seconden
》6-cilinder-in-lijn twinpowerturbo  & Electromotor

 

BMW i3 Private leasen

UITGELICHT: BMW i3

De BMW i3 is de meest duurzame elektrische auto op de markt. De BMW i3 is niet alleen heel comfortabel maar heeft ook nog eens een actieradius tussen de 230 en 310 kilometer, dit is natuurlijk wel afhankelijk van jouw rijstijl. De BMW i3 is leverbaar vanaf €42.302,-. 

HIGHLIGHTS
》80% opgeladen in 45 minuten
》Van 0 naar 100 in 6,9 seconden
》Voor 95% recyclebaar

 

Maak kennis met elektrisch rijden.

BMW iX3 detailfoto bij huis

De nieuwe BMW iX3

Maak kennis met de BMW iX3 bij Dusseldorp BMW en ervaar hoe prachtig het is om een elektrische BMW te mogen rijden. Wilt u niks missen of als één van de eerste in de nieuwe BMW iX3 rijden? Neem dan contact met ons op!

Snel en wendbaar

De MINI Electric is een echte MINI. Logisch zou je zeggen, maar dat is niet helemaal waar. Bij veel elektrische auto’s is de rijervaring heel anders dan wanneer je een gewone auto van dat merk koopt. De MINI Electric is net als de andere modellen snel en wendbaar. Met dank aan de krachtige elektromotor ervaar je sportieve acceleraties en het typische go-kart gevoel waar MINI om bekend staat.

Persoon heeft BMW Hybride laadkabel vast

Alles over het opladen

In dit overzichtelijke blog artikel legt onze product expert precies uit hoe het opladen van uw BMW werkt, hoe en welke laadpaal u aanvraagt en nog veel meer handige tips.