Roadtrip naar Oostenrijk met de BMW i4 en een caravan

Met een elektrische auto op vakantie is voor veel weggebruikers nog niet aan de orde, al helemaal niet als deze auto ook nog een caravan moet trekken. Maar Edwin Kleiboer deed het wel, en dit is hem goed bevallen. Edwin ging namelijk op zomervakantie naar Oostenrijk met zijn nieuwe BMW i4 en een caravan. Hij deelde zijn ervaring graag met ons.

Mijn vorige BMW was hybride, toen deze aan vervanging toe was ging mijn voorkeur uit naar een elektrische auto. Ik heb een caravan dus ik ging er vanuit dat een elektrische auto niet mogelijk was” vertelde Edwin. Bij Dusseldorp BMW werd Edwin er op gewezen dat de nieuwe i4, die toen nog niet in productie was, wel degelijk een hoog trekgewicht zou krijgen en dat hij daarmee prima zijn caravan zou kunnen trekken. Het voorspelde WLTP bereik van 590 kilometer was goed genoeg, maar niemand kon hem vertellen wat het bereik uiteindelijk zou zijn met een caravan van 1500 kilo. Met voldoende vertrouwen heeft Edwin uiteindelijk de BMW i4 40 besteld.  

BMW i4 trekgewicht

Een experiment

De nieuwe BMW van Edwin werd eind juni afgeleverd. Twee weken voor zijn vertrek naar Oostenrijk. “De nieuwe BMW testrijden op de Duitse Autobahn zat er niet meer in. De vakantie naar Oostenrijk werd voor ons dus een experiment” vertelde Edwin verder. In zijn voorbereiding op de reis heeft hij de keuze gemaakt om alleen op te laden bij snellaadstations. Dit zijn laadpalen met een capaciteit van meer dan 150 kWh. Hierdoor werden zijn stops bepaald op basis van de positie van de laadpalen en niet op de resterende actieradius. Vanwege de caravan besloot Edwin bij elke stop bij te laden tot 100%. Uiteindelijk zijn ze in twee dagen tijd naar Oostenrijk gereden.

BMW i4 met caravan opladen

Het verbruik van een BMW i4 met caravan

Tijdens de eerste kilometers was het gemiddelde verbruik van de BMW i4 met de caravan nog niet echt stabiel. Bij steile heuvels vloog het verbruik omhoog, maar door de recuperatie tijdens de afdalingen werden er veel kilometers teruggewonnen. Naarmate Edwin meer kilometers reed, werd zijn vertrouwen ook steeds groter. Het verbruik in totaal, over 1900 kilometer, was uiteindelijk 28,5 kWh per 100 kilometer. Dit was met een gemiddelde rijsnelheid van ongeveer 100 km/h. Met twee laadsessies op de eerste dag hebben ze ruim 600 kilometer afgelegd. Het enige nadeel was dat bij de laadpalen langs de Duitse Autobahn geplaatst zijn aan de zijkant van de parkeerplaats. Daardoor moest Edwin bij het laden zijn caravan loskoppelen, gelukkig waren ze hier snel aan gewend.

De reis is ons uiteindelijk enorm meegevallen. Het laden is natuurlijk anders dan het voltanken van een brandstofauto, maar daar kan je je op instellen. De BMW i4 heeft het fantastisch gedaan. Het is een volwaardige elektrische caravantrekker met een prima actieradius. Wij kijken nu al uit naar volgend jaar” sluit Edwin zijn verhaal af.