26 jun 2024Nieuws

DE NIEUWE BMW M5

De nieuwe BMW M5

De BMW M5 markeert een nieuw tijdperk. Met 40 jaar geschiedenis betreedt de iconische high-performance sedan zijn zevende generatie. Voor het eerst beschikt het nieuwe model van BMW M GmbH over een geëlektrificeerde aandrijflijn. De op maat gemaakte versie van het M HYBRID-systeem levert de nieuwe BMW M5 een maximaal vermogen van 535 kW/727 pk en een koppel van 1.000 Nm. De combinatie van een krachtige 4,4-liter V8 BMW M TwinPower Turbo-motor en een elektromotor van de vijfde generatie brengt de kracht via een M Steptronic-transmissie met acht versnellingen en MxDrive vierwielaandrijving naar de weg, wat resulteert in een indrukwekkende acceleratie van 0 naar 100 km/u in 3,5 seconden.

 

De prestaties van de BMW M5

Het opvallende vermogen en de indrukwekkende prestaties van de nieuwe BMW M5 worden gecombineerd met een herinterpretatie van het hoogwaardige design waarvoor M bekend staat. De uitgebouwde wielkasten, zijbumpers in carrosseriekleur, sculpturale voorkant en de modelspecifieke C-stijl met een nieuw lijnenspel en het in reliëf aangebrachte “M5”-logo op de Hofmeister-knik, geven de auto een sportieve uitstraling die hem onderscheidt van de reguliere BMW 5 Serie Sedan. Grote oppervlakken in carrosseriekleur zorgen voor een puristische en krachtige uitstraling.

 

Het design van de BMW M5

Het exterieurdesign en het luxueuze interieur met M-specifieke kenmerken benadrukken het diepgaande karakter van de nieuwe BMW M5. Dankzij enorme krachtreserves biedt de BMW M5 een gevoel van balans en zekerheid. Deze kracht blijft tijdens elektrische ritten discreet op de achtergrond, maar komt volledig tot uiting bij lange afstanden en op het circuit.

Het M HYBRID-systeem, samen met de aandrijvings- en ondersteltechnologie, zorgen voor een ongeëvenaarde rijdynamiek in dit segment. De nieuwe BMW M5 maakt zijn wereldpremière op het Goodwood Festival of Speed in Engeland in juli 2024, met de productie die dezelfde maand start in de BMW Group Fabriek Dingolfing. De wereldwijde en Nederlandse marktintroductie volgt in november 2024, met een Nederlandse adviesprijs vanaf € 144.347,-.

 

De aandrijflijn van de BMW M5

De nieuwe BMW M5 Sedan beschikt over de nieuwste Plug-in Hybride aandrijflijn met M HYBRID-technologie. De combinatie van een krachtige M TwinPower Turbo V8-benzinemotor en een geïntegreerde elektromotor in de versnellingsbak zorgt voor een systeemvermogen van 535 kW (727 pk). De nieuwste versie van de 4,4-liter motor bevat een cross-bank uitlaatspruitstuk en geoptimaliseerde olie- en koelsystemen, geschikt voor circuitgebruik. De benzinemotor levert 430 kW (585 pk) en 750 Nm koppel, terwijl de elektromotor 145 kW (197 pk) en 280 Nm (tijdelijk tot 450 Nm) levert.

De rijdynamiek van de nieuwe BMW M5 wordt naar een hoger niveau getild met technologie afgeleid van de BMW M Hybrid V8 hypercar. De elektromotor zorgt voor directe vermogensafgifte en naadloos samenspel met de verbrandingsmotor, wat zorgt voor een lineaire vermogensafgifte. De V8-motor kan tot 7.200 toeren per minuut draaien, wat zorgt voor onafgebroken krachtontwikkeling. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u, verhoogbaar tot 305 km/u met het optionele M Driver’s Pack.

Het sportuitlaatsysteem met M Sound benadrukt de prestaties met een veelzijdig motorgeluid, terwijl BMW IconicSounds Electric zorgt voor akoestische feedback tijdens elektrisch rijden. De nieuwe BMW M5 kan in volledig elektrische modus snelheden tot 140 km/u bereiken en heeft een elektrische actieradius van 67 tot 69 kilometer volgens de WLTP-testcyclus, dankzij een 18,6 kWh hoogspanningsbatterij.

Het totale systeemvermogen wordt via het M xDrive vierwielaandrijvingssysteem overgebracht naar de weg. In de 4WD Sport-modus ligt de nadruk op de achterwielen, terwijl de 2WD-modus zorgt voor aandrijving uitsluitend naar de achterwielen voor een dynamisch rijgevoel. De geavanceerde chassis-technologie met M-specifieke afstemming, inclusief een dubbele draagarmen vooras en een vijflink achteras, zorgen voor optimale rij-eigenschappen en precisie.

De nieuwe BMW M5 biedt uitgebreide assistentiesystemen voor veilig en comfortabel rijden, zoals Front Collision Warning en Lane Departure Warning. Optioneel is de Driving Assistant Professional met Active Cruise Control en automatische Speed Limit Assist. De Parking Assistant Plus en de optionele Parking Assistant Professional maken automatisch parkeren en manoeuvreren mogelijk, zelfs op afstand via een smartphone.

Met de M-specifieke knoppen op de middenconsole en stuurwiel kunnen bestuurders hun rijervaring aanpassen aan hun voorkeuren. De M HYBRID-knop biedt keuze tussen HYBRID-, ELECTRIC- en eControl-modus, terwijl M Drive Professional extra instellingen biedt voor intensief rijden op het circuit.

 

Het interieur van de nieuwe BMW M5

Het interieur van de nieuwe BMW M5 biedt een sportieve en exclusieve sfeer met het BMW Curved Display, een M lederen stuurwiel en multifunctionele M stoelen. De nieuwste versie van BMW iDrive, gebaseerd op BMW Operating System 8.5, biedt intuïtieve bediening via aanraking en spraak. Standaarduitrusting omvat Merino lederen bekleding, een BMW Interaction Bar, en een panoramadak, met opties zoals een M Carbon exterieurpakket en actieve stoelventilatie.

Vanaf de lancering zijn ook BMW M Performance-onderdelen beschikbaar, waaronder gesmede lichtmetalen wielen en CFRP-exterieurcomponenten, om de nieuwe BMW M5 verder te personaliseren.

 

De voorzijde van de BMW M5Het bovenaanzicht van de BMW M5De achterzijde van de BMW M5Cockpit van de BMW M5Stoelen van de BMW M5